Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať kalové čerpadlo ?

Pri výbere vhodného kalového čerpadla si musíme rozmyslieť, aké medium budeme čerpať. Hlavne podľa charakteristiky čerpanej kvapaliny môžme nakonfigurovať správny typ kalového čerpadla.


Ďalším dôležitým údajom je miesto inštalácie čerpadla. Do žúmp, septikov, tlakových kanalizácií sa spravidla používa ponorné kalové čerpadlo. Povrchové kalové čerpadlá nachádzajú využitie pri vyčerpávaní kalových jám, odvod kalov a splaškov do vyššie položenej kanalizácie, v priemyselných aplikáciach a podobne.

 

 

Typy kalových čerpadiel 


Ponorné kalové čerpadlá s obežným kolom typu Vortex umožňujú vysokú priechodnosť pevných látok v kvapaline, až do priemeru 80mm. Kvapalina prechádza telesom čerpadla aj so všetkými nečistotami a pevnými časticami do odpadu. Výhodou tohto typu čerpadla je jednoduchá konštrukcia, a minimálna potreba údržby.  Problém môže nastať pri nasatí kusov dreva, vláknitých látok a pod.
V takom prípade je potrebné nežiadúce predmety z telesa čerpadla odstrániť. Kedže sú čerpadlá vybavené tepelnými poistkami, pri zablokovaní obežného kola poistka vypne čerpadlo aby neprišlo k poškodeniu motora.

Ponorné kalové čerpadlo     Obežné kolo Vortex ku kalovému čerpadlu


Ponorné kalové čerpadlá s rezacím nožom sú vhodné na čerpanie kalov a splaškov s obsahom pevných a vláknitých látok, dreva lístia pod. Sú vybavené rezacím nožom pre rozsekanie pevných a vláknitých látok v čerpanom médiu. Rezacie nože sú vyrobené z kvalitnej, vysoko odolnej nerezovej ocele. Tento typ kalových čerpadiel nepotrebuje tak vysokú priechodnosť v telese, kedže pevné látky sú pred vstupom do čerpadla rozdrvené rezacím nožom.
Zriedkavo sa môže stať, že sa na rezací nôž namotá vláknina, povraz a podobne. Stáva sa to hlavne, ak je rezacie zariadenie opotrebované.
V tomto prípade je treba rezací nôž uvolnit. Pri tomto úkone není potrebné odnímať plášť čerpadla, kedže rezací nôž je primontovaný na spodnej časti. 

Kalové čerpadlo s rezacím nožom     Rezací nôž ku kalovému čerpadlu


Povrchové samonasávacie kalové čerpadlá sa vyžívajú hlavne v čističkách odpadových vôd, priemyselných odpadových aplikáciach, poľnohospodárstve. Sú vybavené otvorených obežným kolom s priechodnosťou pevných častíc do 20mm. Vzhľadom na nižšiu priechodnosť sa využívajú hlavne na prečerpávanie už zpracovanej odpadovej a splaškovej vody. Sú to profesionálne čerpadlá vhodné aj do nepretržitých prevádzok. Povrchové kalové čerpadlá z nerezovej ocele nachádzajú využitie aj pre prečerpávanie potravinárskych kvapalín, chemikálií a pododne.

Kalové samonasávacie čerpadlo     Kalové odstredivé čerpadlo


Povrchové kalové čerpadlá do interieru nachádzajú využitie hlavne pri prečerpávaní kalov a splaškov do vyššie položenej kanalizácie alebo odpadu. Podľa konkrétneho typu môžme na tieto čerpadlá zapojit WC misu, sprchu, umývačku riadu, umývadlo a pod. Sú vybavené nádržkou a hladinovým spínačmi, ktoré spustia čerpadlo po naplanení nádržky a naopak zastavia pri vyprázdnení.
Takže pracujú v plne automatickej prevádzke. Čerpadlá s pripojením na WC so vybavné aj rezacím nožom pre rozsekanie prípadných veľkých častic v kvapaline. Vyzanačujú sa tichou a spoľahlivou prevádzkou.

Kalové čerpadlo do interieru s rezákom     Kalové čerpadlo do interieru


Ponorné kalové čerpadlá drvičom pevných látok sa využívajú pre odvodňovanie výkopov, stavebných jám, na medium s obsahom zeminy, hrúd, ílu a podobne. Sú vybavené drvičom pevných látok, vyrobeným z vysoko odolnej ocele. Taktiež je možné ich použit na vyčerpávanie žúmp a septikov, na kvapaliny s obsahom pevných látok.

Kalové čerpadlo s drvičom     Drvič kalového čerpadla


Drenážne čerpadlá slúžia odvodňovanie zatopených priestorov, stavebných jám, jímok a pod. Maximálna priechodnosť obežného kola pri drenážnom čerpadle je 10mm, takže nie sú vhodné na čerpanie hustých kalov s obsahom väčších kusov, ako sú vlákniny, hrudy, kusy dreva. Pre vyčerpávanie jímok a úzkych šácht sú vhodné drenážne čerpadlá s vertikálnym plavákom, ktoré sa vďaka svojej úzkej koštrukcii stanú aj do užších priestorov.

Drenážne čerpadlo     Drenážne čerpadlo s plavákom


 

Ak potrebujete kalové čerpadlo aj s reguláciou a akumulačnou nádržou, viem vám ponúknuť zariadenie z nášho širokého sortimentu kalových prečerpávačov alebo kanalizačných šácht s čerpadlom.

 
ZMskyuza

1

...
ZMskyuza

1

...
pHqghUme

1

...
pHqghUme

1

...
pHqghUme

1

...

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia